Janssons frestelse

Inget fan av anjovis? Byt ut den mot vår kryddblandning för att behålla julkänslan!

Ingredienser  8 pers

1½ kg fast potatis
3 st gul lök
smör till stekning
3 burkar anjovisfiléer (á 100g) – eller mängd efter tycke och smak
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
3 msk smör (att klicka över)

Kryddblandning för den som inte vill eller kan äta anjovis:
2 tsk salt, ½ tsk svartpeppar,
½ tsk cayennepeppar, ½ tsk kanel,
½ tsk malen ingefära, ½ tsk vitpeppar,
½ tsk strösocker, ½ tsk oregano,
½ tsk vitlökspulver, ½ tsk malen muskotnöt,
½ tsk sandelträ, 1 krm malen kryddnejlika,
1 krm malen kardemumma och ½ tsk vitvinsvinäger.
– Blanda med grädden.

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. 
2. Skala potatisen och skär i tunna stavar. Skiva löken tunt och stek i smör. Löken ska bli lite mjuk. 
3. Hacka anjovisen i mindre bitar. 
4. Varva potatis, lök, och anjovis (spara anjovisspadet) i en ugnsfast form (eller flera små). Börja och avslita med potatis. 
5. Koka upp grädden och mjölken häll sedan över gräddmjölken samt önskad mängd anjovisspad. 
6. Strö över ströbröd och klicka ut smöret.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 ½-2 timmar. Om den får för mycket färg – täck med aluminiumfolie. 

För glutenfri – välj glutenfritt ströbröd eller pofiber.
För laktosfri: välj laktosfritt smör, mjölk och grädde.
För mjölkfri: välj mjölkfria alternativ till smör, mjölk och grädde.
För vegansk: välj mjölkfria alternativ och ersätt ansjovis med kryddblandningen ovan.

 

LPM Potatis AB

Trulstorp 109, 312 96 Laholm
Telefon: 0430-484 70
E-post: info@lpm.se